събота, 5 октомври 2013 г.

    НЕ ИМ ПРОЩАВАЙТЕ ! ТЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ или КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ



   Един призрачен въпрос броди из родината в последните месеци , изскача от всички ъгли, наднича зад всички фасади, плези се от плакати , колажи и социални мрежи , показва среден пръст  и бръмчи като  муха надушила пресни фекалии в задушливия кенеф наричан политическа и медийна  власт на България .

   Въпросът не е " to be or not to be",а  Кой предложи Делян Пеевси за шеф на ДАНС - институцията олицетворяваща националната сигурност на Република България. Институцията, която трябва да ни пази от лошите- вътрешни и външни - и която на собствения си сайт се определя като :""специализиран орган за контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност....В изпълнение на законовите си функции ДАНС работи с целия инструментариум от оперативноиздирвателни методи и средства."

   В научната теория има стотици опити да се дефинира понятието "национална сигурност" , но, както сами можете да се досетите , общовалидно определение няма. . В нито една действаща Конституция , в която се използва термина "национална сигурност" не се съдържа дефиниция на този термин. Нашия законодател също не си е направил труда да ни обясни това загадъчно явление "национална сигурност" и затова , както винаги става когато липсват ясни дефиниции,  настава безкрайно и дисфонично плещене ,в което изначалната цел да се извлече някакъв дестилат от цялата тази  логорея , безвъзвратно се изгубва.  Бащите на Конституцията са решили,че "национална сигурност" е нещо, което се подразбира и няма нужда от обяснения и разтягане на излишни локуми . Все пак става дума за  "нация" и "сигурност". Просто като фасул .Как може да е сигурна нацията? Ами, като се създаде система от правила, които гарантират спазването на обществения ред и спокойствие чрез защита на живота,  достойнството и правата на отделната личност и гражданското общество като цяло. Тези ценности достойни за защита са изложени в Преамбюла на Конституцията на Република България. Звучи тържествено, нали?  Напр. чл. 6 ни кара да настръхнем от благороден ужас като прогласява, че " всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права." . Не зная дали случайно или нарочно Законодателят е пропуснал думичката "остават" , която би внесла съществена промяна в смисъла  на нормата ,а именно: Всички хора се раждат и ОСТАВАТ  свободни и равни по достойнство и права" . Да, ама не би. Раждай се свободен и равен / каквото и да означава / , но след това се оправяй сам ! Разбира се, конституциите са направени за да звучат тържествено и да създават впечатление ,че има някакъв основен и върховен закон, който , като орлица бди над нас и ни пази от неправдата.

  За жалост, самата Конституция не може да разпери криле и да ни пази и затова се налага за тази цел да бъдат назначавани хора. Прозаично, но няма как. И за да осъществи на практика тържествените и светли слова на Конституцията, наскоро българският парламент реши, че героят , който е най-подходящ и заслужил да ни пази от световното зло  е индивидът Делян Пеевски. Известно ви е какво се случи след това : суверенът на властта- българският народ- избухна в своя справедлив гняв и Пеевски се изтъркаля обратно по стълбите на ДАНС без да стане ясно какво точно е правил там за краткия си престой. От тогава въпросът "Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС" остана да се върти като натрапчив рефрен в общественото пространство докато премиер, министри и депутати от управляващата коалиция  се потиха и заекваха  в опит да измътят някакъв задоволителен отговор. След като първоначално обявиха,че са били под натиск и им било заявено,че ако не гласуват за Пеевски правителството пада ,и с това абсурдно обяснение да оправдаят срамния си акт, управляващите от БСП , с течение на времето, сами започнаха да се чудят защо са гласували за Пеевски .Чудеха се и се маеха управляващите с кой акъл са гласували за един чудовищно компрометиран индивид и не можаха да измъдрят обяснение. Не сме далеко от подозрението,че някой таен агент  е сипал халюциноген в депутатската супа в онзи злочест  за националната сигурност ден и затова депутатите са прихванали  временна невменяемост  Оказа се, че всякакви политически гафове и безумия могат да минат между капките с едно "Извинете, сбъркахме" , а за политическа и морална отговорност  и дума не може да става.  Разбира се, никой не очаква от български политик да си направи харакири за да измие с кръв безчестието си , но начинът по който управляващите се опитаха да заметат отпадъка от политическата си дейност под килима , би бил изключително смешен, ако на българския народ му беше до смях. .

   Трудно и невъзможно ще бъде да направим анализ на всичко което се изписа и изприказва по случаят Пеевски , но сме длъжни да признаем, че някои бисери на политическата глупост блестят с особено ярка светлина на фона на разноцветната , кичозна социолого-политолого-журналистическа какафония , от която в края на краищата изобщо не става ясно КОЙ , по дяволите, предложи или по-скоро наложи Делян Пеевски за шеф на нашата сигурност . При положение,че толкова народ се упражнява в красноречие и демагогия, все някои успяват да изплува в каймака на българската политическа тиня с оригиналните си предположения .Дори Европа наостри уши  в напрегнато очакване , а по оригинални колажи плъзнали из виртуалното пространство, Путин и Обама си шушукаха клюки по казуса Пеевски .Особено внимание обаче дължим на медийния секретар на Столетницата като изразител на нейната политическа философия. В коалиционния жабешки хор неговото крякане винаги  се очертава като особено творческо и индивидуално. Властелинът на СПИН-а и виден сеизмолог Кутев за пореден път включи на протяжно, досадно , неразбираемо плещене и само трепетното очакване на неизбежен гаф спасява слушателите му от безразличното бъркане в носа последвано от сладко похъркване . Естествено , че не се разбра КОЙ е наложил Пеевски за шеф на ДАНС , но затова пък Кутев се изпъчи важно и заяви: "Въпросът не е КОЙ предложи Пеевски. Важното е ЗАЩО."

    Еврика ! Това коренно променя нещата . Едно е да питаш:"кой ми сра в гащите ",а съвсем друго е да се чудиш "ЗАЩО  този лош Кой  ми сра в гащите".  На невежите в логическата наука бързам да обясня ,че и в двата случая гащите са насрани и миризмата е същата, но притежателят им е заменил чисто практичния и прозаичен въпрос " кой" с дълбоко екзистенциалния въпрос "защо". Защо, защо гражданинът X ми сра в гащите ?  Питащият е осран до уши, но вече не е обикновен дрисльо ,а философ от най-чиста проба вглъбен в загадките на Битието. Думите създават реалност- казва Буда. Днес квантовата физика потвърждава това гениално прозрение.

   И ако целта на подмяната на въпроса беше да превърне онзи с насраните гащи , тоест управляващите, във философ, ние щяхме да махнем с ръка и да го отминем снизходително .Въпреки сизифофските усилия на Кутев да дотъркаля въпроса ЗАЩО на върха на хълма  , след което всички да започнат да подскачат радостно около него и да настане  пак едно безкрайно плещене,в което въпросът КОЙ да се удави за вечни времена, това досадно нещо - гражданското общество , продължава да се инати и да пита КОЙ, КОЙ, по дяволите наложи Пеевски ?  Трогателните усилия на управляващите да отделят следствието от причината , да сложат каруцата пред магарето и да кажат " дий" на цялата срамна история с назначението на  Пеевски , не дадоха резултат. Долнопробните опити за демагогия на Кутев и сие , които се напъват да ни докажат ,че "защо" няма нищо общо с "кой" и че извършеното няма нищо общо с извършителя предизвикват само погнуса у омерзения от позорни сцени и политическа неадекватност нещастен гражданин на републиката.

    В по-нататъшното си изложение Кутев продължава да се чуди и мае " как  ТОВА НЕЩО  може да надделее над политическия разум и демократичните инстинкти" . Под "това нещо"  или да го наречем за по-кратко "ТО", медийният секретар на БСП визира лицето, корпорацията, групата от фирми или "някакъв огромен капитал" , които очевидно стоят зад Пеевски и режисират политическите процеси . "ТО" до такава степен е хипнозирало цялата парламентарна група на БСП ,че Кутев и досега не може да си обясни как е бил лишен от "политически си разум и демократични инстинкти" , но когато се събудил и огледал, гащите му вече били насрани и оставал въпросът ЗАЩО. Ако всичко това не е най-обикновена демагогия на най-ниско ниво , да се чудиш сам защо си гласувал за Пеевски, си е обикновена диагноза .Казано малко по-образно : "Аз ли си срах в гащите или е друг и ако е друг - защо ?"

   "Хората в избирателния ми район не ме питат за Пеевски,а за доходите си" - изкарва тежките популистки оръжия Кутев, за да  дръпне тънката струна в душата ни  и отклони от това досадно КОЙ, КОЙ, КОЙ предложи Пеевски...Трудно  е за добре охранения бивш член на борда на директорите на ЧЕЗ  да направи връзката между олигархията и ниските доходи на избирателите си, както му е трудно да направи и връзката между "кой" и 'защо" ,между 24 годишното ограбване на България от същата тая олигархия и окаяното положение на българския народ.

   Ние бихме били щастливи ако подминаването на въпроса КОЙ  беше в състояние да повиши доходите и да измъкне България от безнадеждната дупка, в която затъва с всеки изминал ден. Но подминаването на въпроса "кой" не само, че не може да повиши доходите , но КОЙ  е и основният въпрос на който, ние- суверенът на властта- изискваме незабавен отговор.  Някъде там, отвъд, злото може и да е трансцедентално понятие , но на земята то има конкретни
 извършители . И точно тези извършители носят вината за ниските доходи на избирателите на Кутев и на  избирателите на всички  Кутевци, Станишевци, Местановци и пр.  от 24 години насам. . Подмяната или омаловажаването на въпроса КОЙ е съучастничество в престъпленията на този "кой",а не загриженост за ниските доходи на българския народ. Олигархията не е дух , не е конспиративна измислица, а има своите имена и лица и тези имена и лица изискваме ние. .

   Време е на Кутев и подобните му да осъзнаят,че не те решават кои въпроси са важни .

   Интересно би било ,от гледна точка на психологията ,да разберем с какво морално право хора ,гласували под строй за олигархията срещу която уж се борят  , ни обясняват кое е важно и кое маловажно. За добро или за зло никаква политическа наглост вече не може да ни учуди .

   Думите хвърчат,а въпросът КОЙ остава.  Хората подложили на опасност националната сигурност с назначението на един тежко компрометиран и корумпиран индивид , не само,че остават безнаказани, но си позволяват да морализаторстват и размахват пръст в медиите и кулоарите на Парламента .Нищо ново под Слънцето .

    Един известен мъдрец на име Ошо коментира думите на разпнатия  Иисус Христос:                " Простете им, те не знаят какво вършат!"  Тези, който не осъзнават  какво вършат - казва Ошо - никога няма да поискат да се променят. Може да се промени само онзи, който е осъзнал грешките си и от цялото си сърце е поискал да ги поправи и да промени живота си.

    Принудени сме да признаем,че Ошо е прав. Но, от друга страна , най-опасни са онези , които осъзнават злото, което вършат и  не желаят да се променят .
   
   Не им прощавайте ! На всички , който унищожават България  не прощавайте !                           Те знаят какво вършат.

P.S. Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС ?

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар