България

БЪЛГАРИЯ С НАЙ-ВИСОКА СМЪРТНОСТ ОТ БОЛЕСТИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА 

    Въздухът в България е най-мръсен в цяла Европа. Той е най-наситен с основни замърсители от въздуха във всички други страни на континента. Това е резултатът от проучване на европейски екологични регулатори.
    Въздухът на България има най-висока степен на концентрация на замърсители от автомобили, индустриални и други източници , които могат да доведат до много здравословни проблеми: от астма до рак. България също така има най -високите концентрации на въглероден окис и серен двуокис, според доклада на Европейската агенция по околната среда.
    Замърсяването в столицата София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там.. "Ако си облечете току що изпрана, чисто бяла риза и се разходите няколко часа из София, когато се върнете ще установите,че тя вече има жълтеникаво-сив отенък."- казва 25 годишен студент , живущ в 1.2 милионния град. "Понякога си правя следния експеримент.- казва той - разхождам се по няколко часа из София без да пипам нищо, а когато се върна и си измия ръцете, сапунът почернява."
    България има наследство от ерата на съветската индустриализация, когато не се обръщаше достатъчно внимание на проблемите на околната среда. В доклад на Обединените нации от 2011 година се отбелязва,че " България , наред с Румъния и Армения , е на първо място в света по смъртност причинена от замърсяване на въздуха.
    Четири от петте европейски града с най-високи нива на прахово замърсяване са български , като начело в листата  от 386 европейски градове стои малкият град Перник.  Силното прахово замърсяване в Перник е факт почти през половината година, докато в градове като Париж и Щутгард такава концентрация може да се открие само 15 дни годишно.  За сравнение, Париж е на 250- то място  от тези 386 изследвани градове. На второ място по замърсяване в България е Пловдив, следват Плевен и Добрич. След Пловдив ,  на трето място по замърсяване в Европа, се нарежда полският Краков.
    Разбира се, никой не може да стигне шампиона по замърсяване  с неговите смъртоносно високи нива на замърсяване на въздуха - Китай .За кратко време китайски бизнесмен е спечеил над 500 милиона евро от продажба на кутии със свеж въздух на давещите се в отровен смог китайски граждани, в който  смог концентрацията на замърсители надвишава  десетки пъти критичните нива. 
    Една от причините за проблема със замърсяването на въздуха  в България е използването на твърдо гориво за отопление през зимата , защото домакинствата не могат да си позволяват скъпата електрическа енергия. В резултат въздухът се насища с канцерогенни вещества. Глобите, които ЕС налага на замърсителите едва ли могат да решат икономическите проблеми; по-вероятно е само да ги задълбочат.
    Със силно замърсен въздух са и Полша, Чехия , Армения и др. 
    Интересно е ,че от бившия соц лагер  с най - чист въздух се оказва Естония.
    Разбират се, проблемите с качеството на въздуха не могат да се изолират в границите на отделните държави , защото вятърът разнася замърсеният въздух навсякъде.
    В много чуждестранни форуми и социални мрежи се изказват крайно отрицателни становища за България като най-голямата замърсителка на Европа.
    Разбира се, българските управляващи се правят,че не забелязват този проблем , а българските граждани продължават да имат най-високата смъртност от заболявания свързани със замърсяването на въздуха и насищането му със силно канцерогенни вещества и всякакви други замърсители.
    Всички здравословни проблеми се обясняват със стреса в ежедневието , който се оказа толкова удобен за всякакви вредни индустрии трупащи печалба за сметка на човешкото здраве,  както и за нехайството на държавната админстрация. Със стреса се замазват всякакви проблеми на екологията , здравеопазването и пр .
    Това мълчание и тази незаинтересуваност са престъпни и нелепи, защото ни струват човешкото здраве и живот. 
27.11.2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар