понеделник, 25 ноември 2013 г.

ХОМО КЛОШАРИКУС – ОБЩЕСТВЕН ВРАГ НОМЕР ЕДНО


  


     В безкрайния  мутро-олигархичен хорър, наречен по научному "криза на прехода", "посттоталитарен преход" , "реставрация на капитализма" , "изграждане на демокрацията" или каквато там маскираща идеологема се сетите , се родиха и врякнаха с пълно гърли множество малки хорърчета , които не са обект на тази публикация, но са известни на всеки професионален българин . Безработица, битова мизерия , упадък на нравите и образованието, пошлост, социална безчувственост ...Можем да изреждаме докато ни заболят пръстите , но няма смисъл , тъй като медиите правят достатъчно за да нарисуват от сивата картина пълен духовен мрак и мизерия , действайки  на принципа, че само негативната новина е новина и че "не само с хляб ще живее човек", както е писано в Евангелието, но и с идиотски  зрелища  / което вече не е писано в Еевангелието /. Съвсем естествено  стана за зрителя  да зяпа поредния ужас по телевизията докато си пие кафето и безразлично да  дъвче , ако в хладилника има нещо за дъвчене , а в ума му  му трайно да се настанява идеята ,че в БГ нищо позитивно не може да се случи. Българинът е негативен, българинът е черноглед, подозрителен, мнителен...това неуморно повтарят всякакви психолози, политолози , социолози , журналисти и изобщо- всеки, който е решил ,че е достоен да се покаже по телевизията за  да ни дари с безкрайната си мъдрост и душевно величие.
    Е,да, ама не. Ние днес ще опровергаем твърдението,че в БГ не могат да се случат положителни неща и че политиците не си вършат работата, та затова сме я докарали до под кривата круша. Дишайте дълбоко и с облекчение. Няма такова нещо. В БГ властта е стриктна и безпристрастна  и не цепи басма на никого независимо от социалния му статус, образователен , имуществен или някакъв си друг ценз неописан от Конституцията.
    С една дума: не се шашкайте, има справедливост в тая държава и аз ще ви го докажа.
    Правителството не дреме , а усилено работи за благото на обществото. Ето ви и доказателството , преродило се в заглавие от  виртуалната преса:"Глобяват клошарите за разхвърлян боклук". И под това тържествено  заглавие, авторът изчерпателно изброява всички драстични мерки, които властта смята да предприеме срещу този бич на обществото, срещу тези мърляви и миризливи бездомници, които въртят бизнеса с кашоните и другите отпадъци от  храносмилателната ни, културна , строителна и др. дейност.  
     Аз знам, вие сега ще си кажете,че това е  прищявка на управляващите, която им е хрумнала внезапно докато някой  махмурлия - кмет е минавал с мерцедеса си покрай казан за боклук в поверената му община. В случая - Русенският кмет .О, не, политиката на управляващите спрямо клошарите е последователна и започва в оня паметен ден през 2007 година когато правителството на другаря Станишев взе трудното, но мъдро и справедливо решение да им наложи данък върху печалбата от споменатите кашони и старо желязо. Няма тън , мън! !! 15 % данък и нито стотинка по-малко. Добре,че социалистите се славят с грижата си за бедните , та решиха,че клошарите няма да попълват годишна данъчна декларация, а налогът ще се внася в хазната  от собствениците на пунктовете за вторични суровини, които ще го приспадат от цената, която плащат на клошарите...Какво ще кажете,а? Управляващите дори предвидили собствениците на пунктове да издават разписка  на клошарите колко са им платили  и че им е удържан данък, но както е установила проверка на медиите, подобно чудо не се е случило.
   Ясно ми е , ще кажете: "Цялата Мара втасала, та метнаха клошарите..." Не сте прави. Нали все отнякъде трябва да започне епичната битка с икономическата престъпност? Е, защо да не я почнем от клошарите? Те с какво са по-лоши от другите престъпници ? Нека не дискриминираме никого и не му мерим престъпността по стар български обичай, а да отдадем заслуженото на социалистите , които преди пет години прозряха ,че клошарите са една от най-големите язви на обществото и с тях трябва да се води непримирима битка . Както се казва в американските екшъни: "Да ги убием преди да са снесли яйца !!!" 
   Е, никой не е идеален , даже социалистите , защото въпреки далновидната им  социална политика, клошарите и бездомниците се множат на воля , а бизнесът им с кашони и старо желязо процъфтява въпреки строгите мерки и наложения данък. Според официални данни , до месец септември  2013 г. бездомните лица в татковината са 1370 , а както знаем - официалните данни винаги се разминават със заобикалящата ни действителност.  И ако бездомниците все пак са някакво , поне приблизително установимо, число, то само Господ е наясно с броя на клошарите . Хиляди безработни, пенсионери  и роми  се конкурират в боклуджийския  бизнес и в тая бясна конкуренция, разхвърлят, цапат и правят непростими бели. ~ Империята, обаче,  отвръща на удара и в нечия управленска глава се заражда гениалната идея да накаже мърлячите с цялата строгост на закона.Харе управляващи, харе голям мъкаааа !!!
    По инициатива на кмета на град Русе, тоз титан на антиклошарската борба, започнали усилени проверки по улиците на града и били заловени двама клошари, а останалите- респектирани от заплашващата ги репресия ,обещали повече да не правят така .
    Мене ако питате, трябва да обявим национален празник.
    Каква експедитивност на институциите, каква бързина , строгост и неподкупност на закона в битката му с кашонения бизнес. Чета и душата ми пее !Няма нужда да ви обяснявам, че клошарите са заплаха номер едно за държавната сигурност и националния суверенитет , това е ясно от само себе си .Борбата с мърльовците трябва да е приоритет на  МВР, ДАНС , ДАНС with me , ДАНС with you , още един и поне двама други .
    И ако мислите,че епопеята на клошарите свършва с глобяването им за това,че разхвърлят боклук покрай казаните , вие сте песимисти и неверници. Строгият  и безпристрастен градоначалник не е пожалил и помиярите . На проверяващите органи е наредено да следят за наличие на  лични паспорти и  на придружаващите клошарите кучета ! Няма клошари, няма кучета! Пред закона всички са равни !
    Да, има една малка подробност и се колебая дали въобще да ви занимавам с нея , толкова е нищожна в сравнение с описаната до тук клошарена сага . Ставаше дума за това, че ако някоя голяма фирма си спретне още по-голям нерегламентиран боклук на 5 метра от къщите на хората , но с благословията на кмета, това не е никакъв обществен проблем. Ще викат, ще викат засегнатите , пък накрая ще свикнат с ония 200-300 камиона , които всекидневно изхвърлят боклука си под носовете им.  Да не говорим ,че деретата във вилните зони са задръстени с гниещи и отравящи почвата и водата битови, строителни и всякакви други отпадъци. Когато мръсотията е благословена от управляващите , тя се превръща в парфюмерия . Харе Chanel номер пет , харе Gucci !
  Или , както се пее в онази емблематична песен , описваща в кратце, но много изразително ситуацията в  съдебната и всичките ни други системи :За кокошка няма прошка, за милиони няма закони." Както виждате, народът може да не е взискателен от към стилистика , но от към съдържание е безкомпромисен. И ние, като негова неотделима част, тръпнем в очакване на следващото управленско решение спрямо клошарите и помиярите. След наложения данък и глобите вероятно ще станем свидетели и на други стратегически ходове срещу врагове номер едно на обществото ни. Може би „Операция клошар” , барети, качулки , вой на сирени  , екшън и  радикално решение на досадния   проблем. Хомо клошарикус трябва да бъде изкоренен !
Само бъдещето ще покаже.
Ние гледаме към него с надежда...



Няма коментари:

Публикуване на коментар