вторник, 19 ноември 2013 г.

ЗА СТУДЕНТСКИЯ ПРОТЕСТ И КОЗАТА, КОЯТО ДАВА 40 ЛИТРА МЛЯКО НА ДЕН


    Някаква необорима презумпция – мантра, витае  е  днес в  обществото . Тя и преди си витаеше и винаги си е витаела  , но откакто започнаха студентските окупации , респ. протестидоби смелост и актуалност и  трайно се настани в посланията на т.нар. медии,а от там  се ашладиса директно в т.нар. обществено мнение. Както сами знаете, в БГ всичко е „тъй наречено „ 
    Та, мантрата "Студентите са умни, защото са студенти " започна да се възпроизвежда със скоростта на светлината  и в най-различни форми и съдържания. Никой вече не се осмелява да запита от кога правилата на формалната логика са се променили и едно твърдение / Студентите са умни, защото са студенти / може да доказва само себе си , тъй като плахите опити да се зададе такъв въпрос биват  анатемосани , оплюти и овикани като „комунистически, задръстени  , антидемократични „ и каквото още страшно се сетите. Мантрата ,че студентите са умни  защото са студенти и само те ще ни спасят от лошите, мутира в религиозна  догма , препращана от медиите от „урва на урва и от сайт на сайт” и вече никой не си спомня как се роди тя , нито смее да пита защо пък да е истина и как точно ще се осъществи това дългоочаквано "спасение” Всеки се чувства, някак си, длъжен да подкрепя исканията на студентите и да им симпатизира, щото са млади, умни и искат „нов морал в политиката” и така да почувства и себе си полезен , политически адекватно ориентиран и морален . Тъй да се каже, да прихване, от умността и авангардността  студентска. 
   Студентът е бунтар по презумпция , той е изразител и осъществител на новото,  неомърсеното , алтернативното , перспективното  и понеже е студент, той автоматично е прав в исканията си и от неговата уста всичко влиза директно в Божиите уши. Е, поне в ушите на лапни шараните пред телевизионния екран . Студентът не може да бъде глупав, подкупен и неадекватен . Защо не може ли? Не знам, но просто не може и точка.
    Нагледал се на  студентски бунтове и мантросван вече 24 години, българският народ зяпна отново , с озарено от  надежда лице, че ей, на...още малко ще падне заветния хълм / разбирай правителството/  , и чудото на промяната ще се случи ! Порочното зачатие между фундаменталното неразбиране за това що е демокрация  , тоталитарните сенки от миналото, в което все някой „отгоре” ни оправяше  и налагаше как да мислим  и живеем ,  смесени с удобните , пасивни  месиански нагласи,че някой друг ще ни спаси от лошите , родиха урода , който 24 години храним и дундуркаме : кошмарната действителност, в която съществуваме и която мрачно и упорито не желаем да проумеем. 
     Един тъмен , дълбок , неосъзнат страх  от  Истината  , кара човек да строи стени  срещу нея и да я надвиква с популистки лозунги и празен шум . Страхът,че нищо не зависи от другите и че никой и нищо няма да ни спаси от самите нас. Че трябва да пораснем  , да се отърсим от инфантилизма и социалната безкритичност и да започнем всекидневна битка срещу всичко и всеки, който погазва демокрацията и нашите права . Защото , месианското чувство не е плод на духовно израстване  и просветление , а е уродът на социалната инфантилност , страх ,подлост и безразличие.  И днес тоя урод се предреши в поредната надежда , че умните защото са студенти , студенти , ще бутнат лошото правителство , след което всичко ще се намести от само себе си и най-накрая ще видим новото небе и новата земя, която ни обещава библейският пророк. От време на време някой смелчага се осмелява да запита как точно ще стане тоя номер, но щастливите ,от поредния сеир ,медии , набързо му запушват устата  . Защо се осмеляваш да се съмняваш в светлото бъдеще , ти, мръсен комунист ?!Ще видиш,че тоя път то ще дойде!Няма къде да ходи.
    И ето, на, роди се  мит и легенда за бъдещето : като падне Орешарски , всичко ще се намести от само себе си по най-добрия за нас начин . Някъде във Вселената ще избухне свръхнова , ще раздруса вселенските енергии , които ,от своя страна , ще раздрусат невроните в главите на народа и той автоматично ще избере най-умните и достойни управници и ще настане такъв живот...Полята ще запеят и ще почнат да раждат  по сто тона пшеница повече на декар. Козите ще дават по 40 литра мляко на ден ,а хладилниците ни сами ще започнат да генерират пържоли и синьо сирене...По фиданките  ще започнат да цъфтят не джанки,а столевки  , а прасетата ще се раждат с осем вместо четири бута. Даже май,че бяха осемнайсет, не съм сигурна.
     А пък ако ударим джакпота и на власт дойде Реформаторския блок...е, тогава вече ни е бедна фантазията в какви реки от мед и мляко ще се къпем . Тогава в близост до София ще бликне  петрол и учените ще открият огромно находище , пред което Саудитска Арабия ще позеленее от завист и ще започнем да строим небостъргачи с по 1200 етажа напук на  Чикаго и Дубаи. От там със сини  парашути ще скачат новите депутати със съвсем новия морал , белички и чисти , мляс, да ги нацелуваш по пухкавите, розови  бузки !Впрочем, те ще са със сини бузки, но това е друга тема . Даже библейският нов Йерусалим от скъпоценни камъни и злато и с дървото на живота не може да се мери с туй, което ще се случи ако дойде на власт Реформаторския блок. Пък ако е в коалиция с Бойко...ее, тогава  накарайте някой поет да ви опише всеобщото благоденствие, което автоматично ще се случи. Аз не се наемам да възпявам такива  красоти .
     Само веднъж да дойде тая  Оставка...Стига се е мотала, нека идва вече, че да настава якия живот ...Оставке ????
    Картината на бъдещия политически и икономически рай, който ще падне от небето в мига в който и това правителство падне, е толкова красива ,че ми иде да хвана гоблена и да я избродирам на един дъх.
    Но, въпреки гоблена на светлото бъдеще , който смятам да избродирам в ситен бод и 56 цвята  предимно от синия диапазон ,  хейтърът в мене продължава да пита какво ще се случи , ако на друга група студенти или на  друга част от обществото, розовобузестите, чисто нови политици не им харесат  и те решат да протестират?  Защото, съгласете се, че все някой ще поиска козата му да дава 50 литра мляко  на ден ,а  хладилникът му да генерира  друг вид сирене. Все някой няма да хареса бузките на новия премиер и ще започне да рипа пред Министерския съвет и Парламента ...какво ще правим тогава? Не искам да разсейвам синята мъгла  на фантзиите ви, но това непременно ще се случи. Наречете ме мръсна комунистка, хейтърка и ме наплюйте,че ви окепазявам мечтите , но нали това е целта на блогърите- да развалят настроението на потъналия в блажено неведение народ.  Той тъкмо вижда в съня си образа на свети  Реформаторий    в огнената колесница, който слиза в сини пламъци от небето за да реши веднъж и завинаги всичките му проблеми , без самият народ изобщо да си мръдне пръста.   Този път със сигурност ще се получи , а всички, които не вярват са  провокатори от БСП. Или поне мръсни комунисти .  Бай дъ уей ,мръсните комунисти  за  „ реформаторите” са  са като Дявола за  поповете . Ако го няма,  няма с кого да  плашат вярващите и да  им продават опрощение на греховете?
    В радостната какафония  и крясъците „Оставка” , всички разумни  въпроси потънаха като в мръсен канал .Очевидно е,че шарените  пърформанси пред Парламента са по интересни и зрелищни от някакви си сухарски въпроси и терзания по конкретни проблеми и язви на обществото. На никой от умните , млади хора, не му хрумна  да постави конкретни искания и да ги отстоява и така стъпка по стъпка да  извоюва демокрацията. А искания дал Господ
    На никого не хрумна ,че докато обществото не еволюира  емоционално, интелектуално, политически и социално, докато не започне да поставя конкретни искания и да ги отстоява , никаква промяна не може да се случи дори ако сменяме правителства  на закуска , обяд и вечеря.  Докато сме потънали в месиански надежди,че следващите ще са по-добри и по-морални от настоящите управляващи и те ще променят България без да ни се налага да се борим срещу всяка дребна несправедливост, всеки Божи ден, срещу всички и всичко в името на справедливостта ...до тогава ще харчим милиони  за нови избори , после пак ще рипаме пред Парламента и ще се самозалъгваме ,че ние сме си супер , но видиш ли...лошите политици, те са виновни за всичките ни нещастия  и трябва  само да ги сменим , за да може светлото бъдеще да тупне от синьото , опулено на глупостта ни , небе..:
    Когато във Варна избухнаха февруарските протести , една от малките победи, които извоювахме , беше намаление на цената на автобусния билет до конкретна дестинация. Изглежда незначителна  на фона на великите лозунги  и обещания за светло бъдеще , но е реална и практична и облекчава живота на хиляди хора. Всеки ден по една такава малка победа  на гражданския контрол , всеки ден по една разобличена несправедливост или корупционна схема, изгражда тухла по тухла желаното от нас общество.
    Иде зима и отново ще стане актуален въпросът за цената на тока , зелената енергия, дълговете на НЕК  , фотоволтаичните паркове на червената, синя, жълта и лилава олигархия.И ако някой докаже аргументирано,че незначителна промяна в конфигурацията на Народното събрание ще реши автоматично тези въпроси, той вероятно ще получи Нобелова награда за литература , но засега въпросите остават болезнени и открити. 
    Лесни победи и батмани има само в Холивудските филми  и детските приказки.
    Промяната няма да се случи докато ни е страх да се изправим срещу работодатели, мафия , банки и пр. и да си потърсим правата последователно и организирано ; да говорим и назоваваме крадците и престъпниците със собствените им имена вместо да мълчим и така да ги толерираме. Било от страх, било защото зависим от тях икономически .
    Който не се бори за справедливост, не я заслужава.
    Даже и да е умен понеже е студент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар